Aprašymas
Šalis: KOLUMBIJA
Regionas: Kerinci, Sumatra
Miestas: Gunung Tujuh
Ūkininkas:Koerin
Skrudinimo lygis: šviesus/ vidutinis
Arabikos porūšis: Andung Sari, Sigarar Utang
Apdorojimas: anaerobinis medaus
Balas: 87,5
Aukštis: 1400-1700
Sertifikavimas organiškai užaugintos
Rūšinės (specialty) kavos pupelės – tai ypatingosios kavos pupelės, kurios surenka daugiau nei 80 balų 100 balų SCA (Specialty Coffee Association – Rūšinės kavos asociacijos) sudarytoje kavos pupelių kokybės vertinimo skalėje.
Šios ypatingosios kavos labai skiriasi nuo įprastų kavų ne tik poskonių palete iš jų gaminamuose kavos gėrimuose (juose galima jausti daugiau nei 800 skirtingų poskonių), bet ir mikroklimatu, kuriame kavamedžiai auginami – rūšinių kavų kavamedžiai auginami aukštesnėse vietovėse. Yra fiksuojamas tikslus veiksmų atsekamumas kelionėje nuo kavos uogos iki kavos pupelės.
Rūšinių kavų uogos yra renkamos dažniausiai rankomis ir tik gerai sunokusios, ir yra kruopščiai apdorojamos nuėmus derlių. Kiekvienas žingsnis nuo augimo iki kavos gėrimo gaminimo yra stebimas ir suprantamas, siekiant pagerinti kavos pupelės kokybę kiekvieną dieną.
Pastaruoju metu kavos industrijoje ypač daug kalbama apie kavos pupelės kokybę, kurią apibūdina kavos atsekamumas ir pateiktos informacijos apie kavos pupeles gausa. Kavą auginančios šalys stengiasi pagerinti savo auginamų kavos pupelių kokybę ūkių mastu, siekdamos pagerinti kavos pupelių įvertinimo balus. Tai yra visų kavos augintojų šiuolaikinis tikslas.
Tokios šalys kaip Kenija, Etiopija ir Kolumbija laikomos rūšinės kavos Meka, tačiau yra ir mažesnių šalių, tokių kaip Indija ir Japonija, kurios sparčiai keičia savo verslo ideologiją ir renkasi šią tendenciją. Chikamagalur, Karnatakoje, tai vietovė, iš kur atkeliauja vienos geriausių Indijos arabikos kavos pupelių.
Rūšinės kavos pupelės – tai ritualinės kavos kokybiškam laikui sau. Tai tikrai Ypatingos kavos.
320 „Koerintji Barokah Bersama“ kooperatyvo narių gyvena ir ūkininkauja ant plokščiakalnio esančio Kerinčio ugnikalnio papėdėje, Sumatros saloje. Kerintis yra vienas iš daugelio ugnikalnių esančių ugnies žiede. Tai yra 40 000 kilometrų besitęsiantis, pasagos formos, regionas, kuriame yra 452 ugnikalniai. Šie yra tarsi nuolatiniame išsiveržimų bei žemės plokščių judėjimo šokyje. Anksčiau vykę Kerinčio išsiveržimai užtikrino, kad jį supanti žemė yra itin derlinga. Beveik visi Sumatroje esantys ūkiai yra maži.
Vidutinis fermų plotas yra nuo 0,5 iki 2,5 hektaro. Kava yra pirminis pajamų šaltinis vietiniams ūkininkams, tačiau dauguma taip pat augina medžius, daržoves, bulves bei vaisius. Taip ūkininkų šeimos gauna didžiąją dalį visų metų maisto. Derliaus rinkimo metu kavos pupelės yra renkamos rankomis, dažniausiai dirba šeima, kuriai priklauso ūkis. Po surinkimo kava pristatoma į „UPH“ surinkimo centrą. Šis kooperatyvas superka kavos uogas ir jas apdoroja. Kava apdorojama „anaerobiniu medaus“ metodu: kava pirmiausia yra suskirstoma pagal tankį, taip išsiaiškinant pupeles panardinus į vandenį, po to pupelės paskirstomos ant pakeltų platformų, o prie jų esantys darbuotojai išrenka nesunokusias, pernokusias ar pažeistas kavos uogas.
Po to sunokusios uogos yra surenkamos ir supakuojamos į orui nepralaidžias 20 kg plastikines pakuotes, kurios 7 dienas yra laikomos vėsioje ir sausoje vietoje (palaikoma nuo 18 iki 22 laipsnių šilumos). Praėjus 7 dienoms, pašalinamas vaisių minkštimas ir pupelės paskirstomos ant pakeltų platformų džiūti. Platformas nuo lietaus ir tiesioginių saulės spindulių saugo specialūs kupolai. Džiovinimo procesas trunka nuo 20 iki 23 dienų arba kai pupelėse liks apie 12% drėgmės. Išdžiovinta kava atrenkama rankomis.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.