fbpx

KAVOS EDUKACIJA – KAS TAI?

 

Paskutiniuoju metu Lietuvą yra apėmusi Speciality (rūšinės) kavos ir jos edukacijų manija! Ar pastebėjote? Ar pasidomėjote kodėl? Ar jums pakanka informacijos apie šią naujieną? Ar tai yra naujiena, gal visai ne?! Ar panirote į šią bangą ir jūs? Tai nuostabi mada kavos pasaulyje! Bet! Žinoma, jog yra Bet!

Kiekvienas Lietuvos kavos žinovas, edukatorius, kavos pupelių skrudintojas, pranešėjas, kavos gėrimo ruošėjas (barista) akcentuoja speciality kavos pupelių subtilybes. Ir jų tikrai abstu. Skonių paletė burnoje raibsta ragaujant rūšinių ‘speciality’ kavos pupelių gėrimus. Tačiau ne visi jų kalba apie kitą informaciją, susijusią su jų siūlomomis kavos pupelėmis, kuri yra svarbi žmogui, pažįstančiam kavą?

Mūsų kavos žodyne kavos pupelės yra vadinamos ‘ypatingosiomis’. Tai yra tiesioginis vertimas iš anglų kalbos, bet šios kavos pupelės, apie kurias kalbame bei ragaujame mes, yra tikrai Ypatingos. Jos ypatingos, nes užauginamos mažuose ūkiuose (‘Micro lot’), nes jos dar nebuvo pasiūlytos Lietuvos rinkoje, nes mums yra žinomi visi faktai apie kavos pupelių augintoją, nes mes žinome, kad mūsų klubo kavos pupelės naudojamos mišiniuose (‘blend’) dalyvauja sąžiningos prekybos grandyje (‘Fair Trade’). O jūs žinote tokius faktus apie savo mėgiamas kavos pupelės? Bet apie tai kitą kartą.

Šį kartą apie mūsų organizuojamas kavos edukacijas. Sakysite, ne, neįdomu. Jau dalyvavau, girdėjau! Kam ateiti, jeigu galiu paklausyti laidų apie kavą per radiją. Galiu tokią informaciją pasiskaityti internete, juk tiek daug rašoma apie kavą. Klausiate, ką galima daugiau sužinoti? Kuo mūsų organizuojamos edukacijos yra kitokios? O gi tuo, jog mūsų edukacijos – tai socialus bendravimo reikalas.

Priešistorė: Kristina, Ypatingos kavos Boutique Coffee klubo įkūrėja, dirbdama Italų kavos skrudintojų ‘Mokarabia’ kompanijos padalinyje Londone perprato visas kavos verslo pasaulio subtilybes: kavos pupelių mišinių ypatumus, kavos gaminimo įrenginių išskirtinumus, bendravimą su įnoringais kavos mėgėjais bei tiekėjais, skrudintojais ir produkto vežėjais.

Grįžusi į Lietuvą, augindama du nuostabius mažylius, rasdavo laiko sau: švietėjišką gilinimąsį į kavos, kaip kultūros išskirtinumą. Visuomet kavos pupelėje, kavos gėrime ieškojo prasmės, kaip visi ieškome gyvenime. Ir ji rado – ritualas bei laikas sau.

boutique coffee ypatingos kavos klubo ikureja

Tai socialinis fenomenas – žmonės, kurie sustoja ir randa akimirką pasimėgauti gyvenimu! Įkvėpti aromatą, pajusti jo išskirtinumą ir galią, sužinoti kažką naujo šiame labai sudėtingai valdomame lėkime… Jai gimė puiki idėja, o kodėl gi nesukūrus Lietuviškos Fikos tradicijos?

Švedai mėgaujasi kavos puodeliu ir bandele keletą kartų per dieną. O lietuvius buriame kavos ir sūrio pertraukėlei! Tad Mes kuriame naują fenomeną lietuviškose tradicijose – ‘Lietuviška Fika’. Tai kvietimas išgerti kavos susitinkant neformalioje aplinkoje, tegul tai būna mūsų lietuvaičių pretekstas sustoti šiandiena ir pasimėgauti akimirka kartu. Sustabdyti akimirką ir pasidžiaugti mažais stebūklais kavos puodelyje.

Mūsų tikslas yra kviesti jus visus burtis į kavos bendruomenę, kad galėtume ragauti dar neragautų kavos pupelių, diskutuoti apie jų skirtumus kitaip, be konkursų ar įkyrių reklamų, mąstyti, kalbėtis apie kavą nesustojant ir kad palaikytume sąžiningos prekybos grandyje puoselėjamos produktus.

Edukacijos metu nenaudojame projektorių, tik personalizuotas pranešėjos dėmesys kiekvienam dalyviui. Jos metu mūsų kavos ekspertė Kristina supažindina su kavos pupelių ir kavos gėrimo subtilybėmis. Atskleidžia paslaptis, ką turėtumėte rasti skirtingose kavose. Kas tai yra skirtingos kavos? Kaip tie skirtumai įvardijami? Kaip kavos skonis priklauso nuo kavos pupelių apdorojimo būdų ūkiuose, nuo jų skrudinimo lygio skrudyklose bei nuo jų paruošimo būdų.

Edukacijų metu ragaujame keletą rūšinių (ypatingųjų) kavų, kad suprastume šių kavos pupelių ypatumus skoniuose. Šiame edukacijos etape visus dalyvius kviečiame tapti kavos ekspertais ir šliurpti kavą kiek įmanoma garsiau! Tuomet analizuojame kavos pupelių arabikos ir robustos skirtumus. Mes nesigiliname  kaip keičiasi kavos skonis kintant jų augimo regionams. Mums labai svarbu visus dalyvius supažindinti su kavos pupelių apdorojimo būdais, nuo kurių priklauso kavos poskoniai.

Galėsite fiziškai pajusti plautų ir natūraliai džiovintų kavos pupelių skirtumus. Tuomet jaučiame 100% rūšinės arabikos bei 100% arabikos pupelių mišinio poskonių skirtumus. Oi užsimenate apie mišinius? Ogi tikrai taip, ir analizuojame jų ypatumus: skonių subtilybes, procentines kavos pupelių variacijas. O kaip gi kavos skonis keičiasi pridėjus į kavos pupelių mišinį šiek tiek Robustos pupelių? Brrr Robusta! O ar žinojote, jog Robusta pupelė kartais yra brangesnė nei Arabika. Kaip kavos skonį įtakoja tamsesnis kavos pupelių skrudinimo lygis? Ar jūs apie tai girdėjote?

Ragausime kavos paruoštos iš Decaf (be kofeino) kavos pupelių. Toks platus kavos poskonių spektras vienu metu puikių žmonių draugijoje! Degustuojame ne bet kaip, o tausodami ir galvodami apie gamtą, ragaujant šį nuostabų gėrimą iš rankų darbo puodelių, pagamintų garsiosios keramikės Kristinos Zazerskienės.

Mūsų kavos edukacija – tai ne baristų edukacija, tai paprasto žmogaus domėjimasis visais įmanomais kavoje slypinčiais poskonių atradimais ir kavos pupelių unikalumu, taip pat kavos rinkoje vykstančiais pokyčiais, kavos ūkiuose egzistuojančios nelygybės mažinimu. Tai savotiška meditacija sielai ir penas protui!

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Jūsų krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę