fbpx

Šaltyje džiovintas sūris – sveikatai naudingas užkandis, tiek mažam ir dideliam

Daugelis ko gero neįsivaizduoja savo dienos be sūrio: dedame ant sumuštinių, makaronų, juo užkandžiaujame, o kokia pica be sūrio? Tačiau šviežias sūris, jei šio nespėjame suvartoti laiku ar yra laikomas netinkamai, gali greitai supelyti ir tapti netinkamu valgyti, o kartais tenka išgirsti ir mitus apie tai, kad sūris gali būti net kenksmingas, mat įprastasis sūris, net ir laikomas šaldytuve, dviejų savaičių bėgyje pasidaro netinkamas vartojimui ir išauga pelėsis. Tam daro įtaką mikroklimatas esantis mūsų šaldytuve – drėgmės lygis ir temperatūra.

Dažnas pasirinkęs sūrį kaip užkandį susimąsto, kad galbūt tai per riebus produktas ir kenkia širdžiai ar kūno linijoms, tačiau medicinos žurnalas „Healthline“ griauna šiuos mitus ir teigia, jog sūris yra ne tik skanus pasilepinimas, bet turi ir daugybę mūsų organizmui naudingų medžiagų: kalcio, cinko, vitaminų A, B12, baltymų, riboflavino bei fosforo. 

Mažas gabalėlis – didelė nauda

JAV įsikūrusi maisto džiovinimo šaltyje įmonė „Mercer Foods“ teigia, kad šaltyje džiovinti pieno produktai ne tik tinkami vartoti ilgiau, tačiau išsaugo ir savo probiotines savybes, ypač fermentuotose produktuose kaip sūris ar jogurtas. „Healthline“ pasakoja, kad šie fermentuoti produktai turi didesnę naudą širdies bei kraujagyslių sistemai, nei tiesiog stiklinė pieno. Probiotikai, esantys kietame fermentiniame sūryje yra būtini žmogui išgyventi (moksliniais tyrimais pagrįstas faktas). 

O štai danų mokslininkų 2015 metais atliktas tyrimas įrodė, kad daugiau pieno produktų, tarp jų ir sūrio, valgę vaikai rečiau kentė nuo dantų ėduonies. Yra rekomenduojama suvalgyti gabalėlį sūrio po kiekvieno valgio. Mat sūris gali padėti išvengti ėduonies. Kitaip tariant, valgant sūrį valgio pabaigoje, apsaugojami dantys nuo mikrobų, susilpnėjimo ir iškraipymų. Sūris padidina seilių kiekį burnoje, o tai padeda neutralizuoti ir atsikratyti rūgščių. Taip pat dėl daugybės kalcio ir fosforo sūris neleidžia bakterijoms cukrų paversti kenksmingomis rūgštimis, kurios puola ir palaipsniui naikina emalį. Dėl šių priežasčių valgant sūrį valgio pabaigoje, apsaugomi ir sustiprinami dantys. 

Kasdien vartojant sūrį, kaulai gauna vertingo kalcio, reikalingo jų apsaugai ir osteoporozės prevencijai. Osteoporozės prevencija turėtų prasidėti nuo vaikystės. Reguliarus fizinis krūvis ir nuolatinis žmogaus kūno aprūpinimas pakankamu kiekiu kalcio ir fosforo yra būtini vaikams ir paaugliams, jei norime juos visą gyvenimą apsaugoti nuo osteoporozės.

Jei vis tiek galvojate, kad valgydami sūrį priaugsite svorio „Healthline“ ramina – riebiuose  sūriuose kaip čederyje yra konjuguotos linolo rūgšties, kuri, manoma, padeda užkirsti kelią nutukimui, širdies ligoms ir mažina uždegiminius procesus. Vis dėlto, gali nesinorėti dažnai ar daug valgyti riebaus čederio, o žmonės netoleruojantys laktozės (pieno cukraus) apskritai stengiasi vengti šviežių sūrių. Čia į pagalbą atskuba „Cheesetopia“ šaltyje džiovinti brandinti nepasterizuoto pieno fermentiniai kietieji sūriai!

Šaltyje džiovintame sūryje maistinių medžiagų koncentracija yra gerokai didesnė. Todėl paragavę vos keletą gabalėlių šaltyje džiovinto sūrio, gausime tokią pat ar net didesnę naudą nei suvalgę daug daugiau šviežio sūrio (100g liofilizuoto sūrio atitinka 160g šviežio sūrio).

Pavyzdžiui, palyginus 100 gramų įprasto čederio su tokiu pat kiekiu džiovinto šaltyje galima pastebėti, kad pastarasis riebesnis, turi daugiau baltymų, angliavandenių keturis kartus daugiau, tačiau mažiau pieno cukraus, kuris ir sukelia nemalonius pojūčius laktozės netoleruojantiems žmonėms. Taip pat verta nepamiršti, kad džiovintas sūris turi ilgesnį galiojimo laiką. Kadangi iš sūrio pašalinama drėgmė, šis ilgai negenda ir žmogus nejaučia spaudimo greitai suvartoti ar išmesti didelį kiekį produkto.

Saikas svarbiausia

Išgirdus kiek daug naudos gali suteikti sūris, o ypač džiovintas šaltyje, gali kilti noras suvalgyti visą indelį „Cheesetopia“ sūrio. Tačiau skubėti neverta. Medicinos žurnalas „Healthline“ akcentuoja, kad bet kokio sūrio vartojimas turi būti saikingas, priešingu atveju nauda gali tapti žala ir suvartosime per didelį kiekį riebalų. Rekomenduotina paros sūrio norma – 40g.

Sveikos mitybos blog‘as „Eat this, not that“ taip pat pastebi, kad nemalonūs pojūčiai skrandyje ar žarnyne gali kamuoti ir laktozę toleruojančius žmones, jei šie valgys per daug sūrio. Vartojant per daug sūrio gali kamuoti net vidurių užkietėjimas, kadangi sūryje yra mažai ląstelienos. „Healthline“ rekomenduoja sūrį vartoti saikingai kartu su vaisiais, daržovėmis, žalumynais, pabarsčius ant salotų, pagardinus rytinę košę, trintą tirštą sriubą, taip išvengiant nemalonių pojūčių.

Taigi, nedidelis „Cheesetopia“ šaltyje džiovinto sūrio indelis jus skoniu ir naudingosiomis medžiagomis džiugins ilgai. Į mažytį „Cheesetopia“ sūrio gabalėlį sutalpinta didelė sūrio nauda, tad jo reikia labai nedaug norint palepinti save ir net padėti savo kūnui. Tai praktiškas ateities funkcinis maistas, kurį gali pasiimti keliaudamas karštą dieną į pajūrį, ar šaltą – kopdamas į kalnus. Kurio pagalba gali siųsti Lietuvos dalelę savo artimajam, gyvenančiam už Atlanto vandenyno ar Naujojoje Zelandijoje. Tai alternatyva čipsams bei saldainiams. Liofilizuotas sūris – tai sveikatai naudingas užkandis, tiek mažam ir dideliam, kuris apjungia sveiką pasaulėžiūrą tvarumo santykiuose, gamtoje ir bendrystės skatinimą, patogumą šiame inertingame gyvenimo chaose.

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Jūsų krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę